מנותקים
לצד ההצהרות של מדינות העולם על הכרה במדינה פלסטינית, ישנן גם פעולות אופרטיביות של אותן מדינות כמו ניסיון לנתק את התלות שלהן בתעשייה הביטחונית של ישראל.
פורסם בתאריך: מאת:

נכתב על ידי
עו"ד ונסה שגיא
• הכותבת הינה עו"ד, יו״ר ועדת משפט ותקשורת בלשכת עורכי הדין ובעלת התוכנית המשפטית המובילה ברשת ״הפרקליטות ועו״ד״.
היצוא הביטחוני הישראלי לאירופה זינק באופן דרמטי בעקבות המלחמה באוקראינה, כאשר אירופה הפכה לשוק היעד הגדול ביותר עבור תעשיות הנשק הישראליות. גרמניה ופינלנד רכשו מערכות הגנה אווירית כמו חץ 3 וקלע דוד וכן מערכות ארטילריה, טילי ספייק, ומערכות הגנה על טנקים ונגמ"שים. עם זאת, הלחץ הבינלאומי על מכירת נשק לישראל עולה, והסנקציות כבר יצאו לדרך.
"ישראל מיצבה את עצמה כפורצת דרך טכנולוגית, עם מערכות הגנה כמו כיפת ברזל וקלע דוד, מה שהופך אותה ליעד אטרקטיבי למדינות המחפשות פתרונות הגנה. מלחמת רוסיה-אוקראינה הובילה לשינוי מהותי בתפיסות הביטחוניות באירופה ולהגדלה משמעותית בהוצאות הביטחון, במיוחד על מערכות הגנה אווירית וטכנולוגיות אחרות."
"היצוא הביטחוני הישראלי לאירופה זינק באופן דרמטי בעקבות המלחמה באוקראינה, כאשר אירופה הפכה לשוק היעד הגדול ביותר עבור תעשיות הנשק הישראליות. גרמניה ופינלנד רכשו מערכות הגנה אווירית כמו חץ 3 וקלע דוד וכן מערכות ארטילריה, טילי ספייק, ומערכות הגנה על טנקים ונגמ"שים"
אולם, לצד זאת, אותן מדינות מרגישות צורך להביע סולידריות מחליאה עם עזה ואם נוותר על הצביעות לרגע אז עם חמאס ליתר דיוק, הדבר הזה מוביל לביטול של חוזים בטחוניים במאות מיליוני אירו שנחתמו בין המדינות לבין ישראל.
עד כמה שהאירוע הזה עשוי להציב את ישראל בפני משבר כלכלי, הוא בעיקר מאיר פנס ענק על התלות הבטחונית של אותן מדינות בישראל והיעדר החלופה הראויה (היות וישראל נחשבת למובילה בתחום ההגנה האווירית) מביאה את החלטת המדינות לשאלה אמיתית על קיום צבא תקין ללא נשק ופיתוח ישראלי.
האופציות כמובן יהיו סין, רוסיה וארצות הברית, אך לא לשלושתן יש את הטכנולוגיות של ישראל וממילא זו תהיה החלפת תלות בתלות. ההחלטות האלו מביאות לביקורת מבית כפי שקרה בספרד. מנותקים? מחוברים? בעיקר צבועים!
מניין
כמדי שנה, בחודש אלול, משהו באוויר מבשר לי שזה הזמן, זה הריח, זה משב הרוח, זה קולות הזקנים מילדותי שעוברים בין בית לבית עם נטלה של תרומות ומשקשקים תוך כדי קולות ״סליחות….״.
"השנה, עת נישאתי בשעה טובה לבחיר ליבי, המשכנו את מסורתו לשמש כשליח ציבור במקום הולדתו, מושב במרכז הארץ. פתאום הדבר המובן מאליו כל כך, מניין מתפללים, הפך לסוגיה חורצת גורלות. שרשרת של השגחות פרטיות ומסירות נפש של אנשים טובים סייעו, ולבסוף התפילה התקיימה כסדרה בבית הכנסת הקטן במושב הצנוע".
כך, באשמורת הבוקר כל הרחוב, היה מתעורר ומזדרז לרדת אל בית הכנסת השכונתי, קול שקשוק התרומה בכוס וקולו של האיש הכי מבוגר שהכרתי (כך לפחות בעיניי ילדה) הוציא את כולם מחבלי שנתם והם נהרו אחריו כמו החלילן מהמלין, אל בית הכנסת. צלילי הפיוטים העתיקים שנבעו מתוך בית התפילה נכנסו אל ליבי ושקעו עמוק בתוך מהותי, גאוותי, יהדותי.
השנה, עת נישאתי בשעה טובה לבחיר ליבי, המשכנו את מסורתו לשמש כשליח ציבור במקום הולדתו, מושב במרכז הארץ. פתאום הדבר המובן מאליו כל כך, מניין מתפללים, הפך לסוגיה חורצת גורלות. שרשרת של השגחות פרטיות ומסירות נפש של אנשים טובים סייעו, ולבסוף התפילה התקיימה כסדרה בבית הכנסת הקטן במושב הצנוע.
הדרך לשם הייתה מעוררת מחשבה. עשרה יהודים שימלאו מניין לתפילות החג איננו דבר שיש לחשוש שלא יהיה אותו בארץ האבות, במדינת היהודים. משהו בתודעה התורנית של הדור הממשיך, משהו במסורת האבות שהפך למוערך פחות, פגם בטבעיות הזאת של נהירה טבעית לבית התפילה, כמו אז, כשקולו של ״הזקן״ שמקיץ נרדמים והם נהרו אחריו. ככה, פשוט. ככה …פשוט.
אום שמום
היחס של האו"ם לישראל מורכב ומשלב שיתוף פעולה עם ביקורת והטיה, כאשר האו"ם שימש כגוף מרכזי בתהליך הקמת המדינה, אך גם מצא עצמו לאורך השנים במחלוקות רבות מול ישראל בנושאים כמו הסכסוך הישראלי-פלסטיני, תוך ייחוד סעיף קבוע בסדר היום שלו לדיונים בנושא ישראל.
ההטיה נגד ישראל באה לידי ביטוי במספר רב של החלטות ביקורתיות בהשוואה למדינות אחרות, בעוד שארצות הברית נוהגת להטיל וטו על החלטות מועצת הביטחון הנוגעות לישראל. להחלטות של הגוף הזה יש השפעה דרמטית על ישראל בעיקר במישור התודעתי ושם, במגרש של דעת הקהל, אנחנו הרי מפסידים בענק.
יחד עם זאת, לאור כל מה שמתרחש עלינו, דבר אחד בטוח: כשנבואות הזעם מתגשמות, כך מקובלני מבית אבי אבא (רבי עקיבא) גם בוודאות תתגשמנה נבואות הישועה ב״ה.
ואיך אמרו כבר לפניי? ״אום שמום״ ו״ אם באו״ם יעקמו את האף, אז שיהיה להם אף עקום״.
גמר חתימה טובה לכל בית ישראל.