יום שישי, 25 באפריל 2025, כ"ז ניסן ה' תשפ"ה
לפרסום חייגו: 08-9255158

נדל"ן ודיור מקומי ברמלוד נט

כל חדשות הנדל"ן של שוהם, באר יעקב, חבל מודיעין, גזר, עמק לוד, רמלה ולוד

בשורה משמחת למוכרי הדירות (תפילת לו יהי... מתבקשת כאן)

משרד המשפטים מציע: לא ייגבה היטל השבחה בעת מכירת דירה.

פורסם בתאריך:    מאת:


נכתב על ידי

סימה טטרו

מנכ"לית "טטרו יועצי נדל"ן"

על פי ההצעה, יקודם תיקון לחוק ולפיו רק היתר בניה יהיה כרוך בתשלום היטל השבחה בעת מכירת דירה כפי שנדרש היום. הנימוק: מוכרי הדירות משלמים כיום על השבחה גם אם לא נהנו ממנה

מהו בעצם היטל השבחה?

  • היטל השבחה הוא חיוב של בעלי מקרקעין לוועדה המקומית. החיוב נוצר כאשר מקרקעין הושבחו על ידי תוכנית שאישרה הוועדה המקומית והעלתה את ערך המקרקעין. מדובר בתשלום חובה לבעלי מקרקעין שנדרש כאשר ערך הנכס השייך לו עולה בעקבות אישור תוכניות חדשות, מתן הקלות או אישור שימושים חורגים. כך למשל, אם הוועדה המקומית אישרה תב"ע (תכנית בניין עיר) אשר מאפשרת להוסיף קומות בבניין, הדבר מעלה את שווי הבניין ותשלום ההיטל הוא עבור עליית השווי שנעשתה– גם אם כלל לא ביצע את השינויים
  • השווי נקבע על ידי שמאי הועדה המקומית וניתן לערער על החלטתו. החיוב נועד לכסות הוצאות הוועדה המקומית שעוסקת בתכנון ופיתוח, להשקעה בחינוך, לרכישת ושימור מקרקעין לצורכי ציבור וכיו"ב. במקרים רבים ניתן בתכנון נכון להביא למצב של הפחתת היטל השבחה.
  • היטל השבחה משולם לוועדה המקומית בגין עליית שווי הנכס בעת מימוש היתר בניה ו/או מכירה.

מי משלם היטל השבחה?

  • חובת התשלום חלה על האדם או הגוף שהיה הבעלים בעת מכירת מקרקעין, כלומר, חובת התשלום חלה על המוכר במקרים המחייבים בתשלום
  • חיוב בהיטל חל, בגין עליית שווי המקרקעין, עקב אישור תב"ע (תוכנית בנין עיר), מתן הקלה, או אישור שימוש חורג. כך למשל, בקשה להוספת מרפסת שמש יכולה להיחשב כהקלה אשר תחייב בתשלום בגין ההשבחה וכך גם פיצול דירה ל-2 דירות (במידה והדבר נעשה בהיתר) עלול לחייב היטל השבחה בגין עליית ערך הנכס.

מתי משלמים היטל השבחה?
- מועד תשלום היטל השבחה הוא ביום "מימוש הזכויות" במקרקעין.

 

"מימוש הזכויות" בהשבחה מתכנית הוא אחד מאלה:
- בקבלת היתר בניה או שימוש – יום קבלת היתר הבניה, שניתן בעקבות אישור התוכנית.
- יום מכירת הזכויות במקרקעין.

באישור היטל השבחה לצורך רישום בטאבו רישום פעולת מכר או חכירה בפנקסי המקרקעין, יש להציג בפני הרשם תעודה החתומה ע"י יושב ראש הועדה המקומית או שלוחו, המעידה כי שולמו כל חובות היטל ההשבחה על המקרקעין, או ניתנה ערובה לתשלומו ובזמן המכירה אמורים כביכול לשלם על משהו שהמוכר כלל לא נהנה ממנו, אחרת לא ניתן יהיה לרשום את הנכס בטאבו.

מה למעשה מציע משרד המשפטים?
על פי ההצעה החדשה, היטל השבחה ייגבה רק בעת מימוש בפועל של הזכויות – כלומר, כאשר בעל הנכס יבקש היתר בנייה, ולא במועד מכירת הדירה. המשמעות: מוכרי הדירות לא יידרשו לשלם מס על עליית ערך שהם עצמם לא נהנו ממנה!

מדוע זה חשוב?
כיום, מוכרי דירות נאלצים לשלם סכומי עתק כדי להשלים את רישום העסקה בטאבו, גם אם לא ניצלו את תוספות הבנייה שהתווספו לתב”ע. התיקון המוצע יקל מאוד על מוכרי הדירות, יצמצם את הבירוקרטיה, ויבטיח שתשלום יבוצע רק על זכויות שמומשו בפועל.


סימה טטרו מנכ"לית יועצי נדל"ן

כנאמר, משרד המשפטים בוחן את ביטול היטל ההשבחה במועד מכירת הדירה ומציע כי ההיטל יוטל רק בעת מימוש התוכנית בפועל – כלומר, בעת קבלת היתר בנייה. במידה שהתיקון יאושר, המוכר לא יידרש לשלם מס על דבר שלא נהנה ממנו. זהו התיקון הכי הוגן והגון שאפשר להציע, ואני מקווה שיעבור בקריאות הבאות. ביטול ההיטל במכירה יחסוך למוכרים בירוקרטיה מסורבלת והוצאות מיותרות. בינתיים, התיקון לחוק נמצא בשלבי בחינה, אך אם יאושר – מדובר במהלך שיחולל שינוי משמעותי בשוק הנדל”ן ויקל על כל מוכרי הדירות. האם סוף סוף ייעשה צדק? ימים יגידו, אך בינתיים, אפשר להחזיק אצבעות ולהתפלל.

סימה טטרו 
מנכ"לית "טטרו יועצי נדל"ן"

 

 

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: