הבהלה לזהב - האוצר של רמלה שב למקומו!
לפני 60 שנה, במהלך עבודות תשתית בעיר, התגלה אוצר נדיר: מטבעות ומטילי זהב מלפני למעלה מ-1000 שנים ממקומות שונים בעולם, כולל כאלה מהמִטבַּעָה של רמלה עצמה שהיו ככל הנראה רכושו של סוחר או חלפן מקומי ובחמישי האחרון, האוצר חזר סוף-סוף הביתה.
פורסם בתאריך: מאת:
נכתב על ידי
מערכת רמלוד נט ובאר יעקב
לפני כשישים שנה, ב1964, שני פועלים רמלאיים שחפרו באזור המגדל הלבן ברמלה, גילו אוצר אמיתי, מטמון ובו 376 מטבעות זהב בני למעלה מאלף שנה, במשקל כולל של לא פחות מאשר 1.6 ק"ג. השניים ניסו לנכס זאת לעצמם, אך בסופו של דבר נתפסו והמטמון התגלגל לידי רשות העתיקות. ורק לאחר שנים רבות הוחזר לרמלה בה נתגלה לראשונה וכעת לראשונה הוא יוצג לקהל במוזיאון העירוני ברמלה
מכיוון שהמטמון התגלה באקראי במהלך ביצוע עבודות עפר ולא בחפירות ארכיאולוגיות, קשה להעריך למי היה שייך הזהב ומהן נסיבות הטמנתו במקום זה. אחת הגרסאות הרווחות היא כי ייתכן והמטבעות היקרים השתייכו לבנקאי, לחלפן כספים או לסוחר עשיר.
בכתבתו של רון פלד: "הבהלה לזהב - אוצר ברמלה" הוא כותב כי "בתקופה האסלאמית הקדומה (שלטון בית אומייה / בית עבאס) נהוג היה לשלם עבור סחורה או שירות כזה או אחר במטבעות זהב או במטילי זהב, שכן ערך המטבע נקבע על פי משקל החומר ממנו נעשה וכמובן איכותו. אם כך ניתן להסיק כי מטילי הזהב שנמצאו במטמון הנם לא פחות מאשר אמצעי תשלום חלופיים - מעין המחאת נוסעים (Traveler's Checks). בקצות המטילים ניתן להבחין בבירור בסימני קיצוץ שנעשה באמצעות כלי מכאני חזק. עובדה זו מחזקת את ההנחה, שמטיל הזהב או חלקיו, שימשו כאמצעי תשלום וכן שערכם נקבע על פי משקל המטיל ואיכות המתכת ממנו הוא עשוי. המשקל הכולל של המטמון כאמור - כ-1.6 ק"ג - הינו משקל ניכר שערכו שקול כנגד דמי המחייה של משפחה עירונית ממוצעת באותה תקופה במשך למעלה משלושים שנה - פנסיה משפחתית."
ראש עיריית רמלה- מר מיכאל וידל: "אחרי שיפוץ נרחב, המוזיאון העירוני פותח את שעריו מחדש ואני מזמין אתכם לבוא ולהתרשם מהאוצר המדהים ומוצגים רבים נוספים. הצטרפו אלינו למסע בזמן ולמדו על ההיסטוריה המרתקת של רמלה. אל תחמיצו!"
אז אם חשקה נפשכם לבקר במוזיאון העיר רמלה, ולצפות בזהב המנצנץ הזה ובגילוי המדהים הזה, ניתן לשלב בעיר סיור במספר אתרים שיכולים להוות אוצר בעצם קיומם כגון: בריכת הקשתות, המגדל המרובע, המסגד הגדול, המנזר היווני אורתודוכסי, הכנסייה הפרנציסקנית בה ייתכן ונפוליאון בילה לילה, קברו של הארי פוטר בבית הקברות הבריטי ועוד. וכמובן, אסור לפסוח על המסעדות שבלב העיר העתיקה. אז אל תגידו שלא אמרנו – באו לרמלה!