יום שבת, 02 במאי 2026, ט"ו אייר ה' תשפ"ו
לפרסום חייגו: 08-9255158

מאמרים ודעות ברמלוד נט

מכתבים למערכת של תושבי שוהם, באר יעקב, חבל מודיעין, גזר, עמק לוד, רמלה ולוד

נוסעים ירוק: על רכב חשמלי ואנרגיות מתחדשות

איך מייצרים חשמל מבלי לזהם, וכיצד הוא מגיע למכוניות? כיצד מנסה הממשלה לקדם את הנושא לטובת איכות הסביבה ויוקר המחייה, ומדוע היא נכשלת? אתגרי התחבורה הירוקה - תמונת מצב אורן הדר

פורסם בתאריך:    מאת:


נכתב על ידי

יח"צ

רמלודנט באר יעקב

אנרגיה מתחדשת היא כזו שלא תלויה בשריפת מחצבים מתכלים - נפט, גז, פחם ואחרים - אלא נמצאת סביבנו באופן טבעי וקבוע. ככלל, שימוש בה ליצירת חשמל אינו משחרר חומרים מזהמים לאטמוספרה, כך שאינו מזהם ומחריף את משבר האקלים העולמי. ולכן, אך טבעי שממשלות ידחפו אימוץ מקורות אנרגיה מתחדשת להפעלת עסקים ומשקי חשמל ביתיים - כשהמהפכה הכי בולטת היא בתחום התחבורה, בדמות רכב חשמלי

מכוניות הן מהמזהמים הכי גדולים בכדור הארץ, ורכב בהנעת בעירה פנימית פולט בממוצע 4.6 טון פחמן דו חמצני בשנה; זאת, לעומת אפס במכונית חשמלית. מדריך זה יציג לכם את תחום האנרגיה המתחדשת, איך הוא באמת מתבטא בתחום הרכב, ועד כמה מצליחים מאמצי הממשלה לקדם את הנושא. 

אילו סוגי אנרגיה מתחדשת קיימים כיום? 

ישנם ארבעה סוגים עיקריים של אנרגיה מתחדשת שניתנת לניצול מסחרי, עם הקמת התשתיות המתאימות. כולם נועדו לייצר חשמל, וניתנים לחיבור נוח לתשתית החשמל הלאומית. 

  • אנרגיה סולארית: שימוש בתאים פוטו-וולטאיים לייצור חשמל מחשיפה לשמש. זהו מקור האנרגיה המתחדש הנוח ביותר להתקנה, אם כי שיעור ייצור החשמל נמוך ביחס לכלים אחרים. רוב האנרגיה הירוקה בארץ מגיעה מחוות סולאריות, ובעתיד צפויים לקום יותר ויותר מערכים חשמליים שכאלה. 

  • אנרגיית רוח: שבשבות ענק שמסובבות דינמו שמייצר חשמל. ניתן להקימן בכל אזור בעל רוחות חזקות, ובישראל הן בולטות במיוחד ברמת הגולן. 

  • אנרגיה הידרואלקטרית: שימוש בתנועת גלים ומעברי גאות ושפל כדי לסובב דינמו. ניתן להציב תשתיות שכאלה בסכרים ולאורך חופים, ובארץ הוקמה תחנת חשמל שכזו עוד ב-1932 בנהריים (כיום, שטח ירדן). כיום פעילות מספר תחנות שכאלה בארץ, ומספקות חלק קטן מאוד מהחשמל במדינה. 

  • אנרגיה גיאותרמית: מדובר בקידוח לעומק קיצוני מתחת לאדמה, אל ערוצי גזים רותחים ושימוש בטמפרטורות הגבוהות לסיבוב טורבינות. מה תיתן לנו אנרגיה מתחדשת? 

חיסכון חוצה קטגוריות. בטווח הארוך, יהיה זול בהרבה להפיק חשמל ממקורות מתחדשים מאשר לחפש כל פעם מחצבים שאפשר לשרוף ולנצל חד פעמית. חשמל שזול יותר להפיק יהיה זמין יותר לתעשייה ולמסחר, לשימוש ביתי וכמובן לתחבורה - מה שיצמצם את יוקר המחייה ויהפוך את המחירים לקבועים; בניגוד לנפט, אור השמש לא מתייקר. 

שירותי בריאות טובים וזולים יותר. צמצום פליטות פחמן של כלי רכב ומפעלים תצמצם את שיעור מחלות הנשימה, מקרי הסרטן, ופגעים בריאותיים אחרים. צמצום החולי יאפשר לייעל את תקציב הבריאות, לשפר טיפולים ולפנות משאבים למחקר רפואי וטיפולים מיוחדים. בהתאמה, יוכל לגדול סל התרופות וכל מבוטחי הקופות יזכו לקשת רחבה יותר של טיפולים מתאימים. 

סביבה נקייה. הסתמכות על אנרגיה מתחדשת פחות מזיקה לכדור הארץ עצמו; עדיין ישנה כרייה של חומרים רגישים עבור הכנת סוללות ומצברים, אך כריית מחצבים כדלקי מאובנים נחשבת למזהמת ומשפיעה בהרבה על סביבתה.

פוליטיקה בינלאומית מאוזנת יותר. מדינות בעלות גישה לבארות נפט ושדות גז גדולים נהנות מעוצמה רבה בזירה העולמית, כספקיות אנרגיה. מעבר המוני לאנרגיות מתחדשות יוכל לעשות דמוקרטיזציה של שוק האנרגיה העולמי, כשכל מדינה מייצרת עבור עצמה כפי צורכיה, מבלי להיות תלויה באחרות או לחשוש מהשפעות זרות. 

מסיבות אלו, קמו מדינות רבות והתחייבו שיעברו לאנרגיה מתחדשת. אך המניע העיקרי הינו סביבתי: משבר האקלים פוגע בכלכלות מקצה לקצה, ומחייב החלפת מקורות האנרגיה כדי לתמוך בקצב צמיחת האוכלוסייה. אם לא תיעצר ההתחממות הגלובלית שנגרמה מפליטת גזי חממה, יהפוך ייצור המזון לבלתי אפשרי, שריפות ענק ישטפו את העולם, והחיים על פני השטח יהפכו לבלתי אפשריים. 

מהפכה ירוקה: החלום ושברו 

מדינת ישראל הגדירה ב-2020 יעד שאפתני בתחום האנרגיה הירוקה: להחליף 30% מכלל מקורות האנרגיה בארץ למתחדשים עד 2030, כאשר בעת הצגת התוכנית עמד השיעור על כ-5%. בנוסף, כללה התוכנית התבססות על מקורות סולאריים, רישות מאגרי מים בלוחות קליטת שמש, ולהשקיע בתהליך סכום עתק של 80 מיליארד שקל. 

התמונה נראתה אופטימית: תהליך ההתחדשות האנרגטית יכול היה ליצור המוני משרות חדשות, ולהפוך למנוע כלכלי חשוב. בפועל, תוך שנתיים נרשמה צמיחה של 5% בלבד במעבר למקורות אנרגיה מתחדשים. 

ככל הנראה שסיבה מרכזית לכך היא משבר הקורונה והשפעותיו, לצד החרפת משבר האנרגיה והתייקרות הדלקים שאילצה בחירה בפתרונות מהירים על פני פרויקטי תשתית גדולים.

רכב חשמלי: צדיק בסדום 

עדיין לא ברור כיצד תעמוד מדינת ישראל ביעדים שהגדירה, ויתכן שאף תתקן כלפי מטה את התחזיות. אבל בעוד הפוליטיקאים והמומחים מתלבטים, הציבור הצביע ברגליים: נראה שהתחום היחידי בו באמת חלה צמיחה בתשתיות המתחדשות הוא דווקא זה שלא תלוי בהשקעות ממשלתיות: רכב חשמלי. 

הזינוק במחירי הדלק אילץ את הצרכן לחפש מכוניות חשמליות מכל סוג ודגם - מקרוסאוברים קטנים ועד רכב חשמלי 7 מושבים. הביקוש העצום הוא שעזר לחדירת מותגים סינים לארץ ולהתבססות בצורה שדחקה את טסלה האמריקאית מצמרת טבלת המכירות בקטגוריה.

סיכום

בשורה התחתונה, ניתן לראות שיש עוד דרך ארוכה עד להשלמת יעדי האנרגיה המתחדשת של ישראל - ושנהגים שרכשו רכב החשמלי הם שמובילים כרגע את החבורה. מספר מדינות כבר הגדירו את 2030 עד 2040 כשנים האחרונות בהן תורשה מכירת מכוניות שאינן חשמליות, ופועלות להקמת יותר תשתיות טעינה להנאת הצרכן.

תגובות

captcha
הקלד את המספרים שאתה רואה בתמונה: