ילדים זה שמחה ! אבל ...
ילדים זה שמחה ! אבל ...
פורסם בתאריך:
ההיריון הוא תקופה שבה זוגות רבים חווים קרבה גדולה. החוויה המשותפת שבהבאת ילד לעולם יכולה לקרב ולחזק את בני הזוג. אולם, זוגות רבים חווים את התקופה הזאת באופן שונה. הנשים עוברות שינויים הורמונליים, הן רגישות יתר, עייפות, חרדות לשלום התינוק ובריאותו, גופן משתנה ועוד. הגברים מאבדים אט אט את מקומם המרכזי בחיי הזוגיות, שאותו תופס ההיריון ובשלב מאוחר יותר התינוק. הקשיים שלהם כרוכים, בהרבה מקרים, במצבה הנפשי של האישה. גברים רבים חשים חוסר אונים לנוכח מצבי הרוח של האישה, הם אינם יודעים כיצד לעזור לה להתמודד וחרדים למצבה הנפשי. גם להם יש קשיים משלהם, לדוגמה: חשש לבריאות התינוק והאם, חשש מתפקיד האב, המעבר מחיי זוגיות לחיי משפחה, שינויים פיזיים שעוברים על האישה ועוד. הגורם העיקרי לפחדים הוא חוסר הידיעה והודאות. ההליכה לעבר הלא נודע היא שגורמת לדמיון לאבד שליטה ומכניסה את בני הזוג למרה שחורה.
כיצד מתמודדים עם הפחדים?
תהליך הכנה להריון ובעיקר ללידה, עשוי להקל משמעותית על החששות. מומלץ מאוד לעשות תהליך משותף של למידה, בטרם מנסים להיכנס להריון. ניתן לקרוא על התופעות הצפויות, להשתתף בסדנאות ולהתייעץ עם רופא הנשים. לאחר כניסה להריון, קראו ביחד (בספרים או באינטרנט) על תהליך ההיריון, התפתחות התינוק, שינויים הורמונליים שחווה האישה, מה צפוי לאישה בכל שלב בהריון, וכמובן על הלידה עצמה. ניתן לעשות קורס הכנה ללידה, שבו תלמדו על סוגי הלידות הקיימות, נשימות במהלך הלידה, כלים לבן הזוג על מנת שיוכלו לעזור לאשה בשלבים המתקדמים של ההיריון ובלידה, נשים לומדות על הנקה וכדומה. נסו לקרוא וללמוד כמה שיותר פרטים על דברים שמדאיגים אתכם במיוחד. ככל שתדעו יותר מראש, תדעו להתמודד עם אותם דברים במידת הצורך.
כדאי לערוך סיור בחדרי הלידה לקראת סוף ההיריון. תוכלו להכיר את הצוות בבית החולים וזה ישרה עליכם תחושות רוגע וביטחון. בדקו מהי הדרך הקלה והמהירה ביותר להגיע לבית החולים. נשים שצריכות תמיכה במהלך הלידה (במידה והגברים חוששים או לא יכולים לקחת בה חלק, וגם אם סתם רוצים תמיכה נפשית) יכולות לשכור את שירותיה של דולה או תומכת לידה, שתגיע איתם ללידה.
כלי נוסף שיכול לעזור נקרא "מעגל הדאגה ומעגל ההשפעה". כאשר מתמודדים עם פחדים, יש לערוך רשימה של כל הפחדים שאתם חשים. לאחר מכן, לעבור על הרשימה ולהחליט לגבי כל סעיף אם יש לכם שליטה עליו. בכל סעיף שהתשובה לגביו היא כן, רשמו את כל הדרכים האפשריות להתמודדות. לדוגמה: אם קיים פחד מחוסר תפקוד בתור הורה – ניתן לקרוא חומר, להתייעץ, לבקש ממישהו מהמשפחה שיעבור לגור אתכם בהתחלה כדי לעזור, לעבור לגור אצל ההורים לתקופה קצרה, ועוד. כל אלו יכולים לעזור בהתמודדות עם הפחד. כאשר מעלים על הכתב את כל האפשרויות, בעצם מעבירים את הפחדים ממעגל הדאגה למעגל ההשפעה – זהו המקום בו אתם, כהורים, יכולים לקחת את חייכם לידיים. השליטה על הפחדים מכניסה אותנו לפרופורציות ונותנת לנו את הכוח להתמודד.
במידה והחרדות משתלטות על הרגשות החיוביים ואתם חשים כי אין לכם שליטה על המצב, מומלץ מאד לפנות לטיפול או אימון מקצועי, על מנת לקבל את הכלים להתמודד עם החרדות. בתהליך האימון, המאמן יעזור לכם לאתר את הסיבות לפחדים, הוא יעזור לכם לעבור למעגל ההשפעה ויחזיר לכם את השליטה על חייכם.
באדיבות: ד"ר זיוה שגיא דוקטור לפסיכולוגיה. מאמנת אישית ומטפלת בילדים, מתבגרים ובוגרים עם הפרעת קשב וריכוז; מאמנת לשיפור הזוגיות; מנחת סדנאות להורים, לילדים ולמתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז וסדנאות למורים ולמנהלי בתי ספר; מאמנת אישית/קבוצתית בארגונים להתמודדות עם הגורם האנושי. מרצה בטכניון ביחידה ללימודי חוץ.
מייל: [email protected]
אתר הבית: ; www.sagie-ls.com


